Ова болест се јављала сваких десет до двадесет година односећи сваки пут више живота. Сви ти драматични догађаји су утицали на привреду и политику појединих земаља, мењали су духовну климу и оставили упечатљив траг у народном стваралаштву, књижевности и уметности уопште.

Борба против „црне смрти“ је уско повезана са хришћанством и многи светитељи су се прославили као спасиоци градова и подручја од овог зла. То су углавном„зимски“ светитељи – Антоније (17. јануар), Атанасије (18. јануар), Евтимије Велики (20. јануар) и пре свега Харалампије (10. фебруар - стари календар).
--------
Народно предање каже да се куга родила на дан Светог Атанасија због чега је овај светац један од њених господара. Она је покосила многе животе док је Свети Харалампије није оковао чаробним ланцем и затворио у стакленој боци, али је обећао да ће је, ако људи згреше, ослободити да би их казнила. На многим иконама је Свети Харалампије приказан како туче и мучи кугу. 
Међутим, у једној народној песми из Јамболског краја, на истоку Бугарске, пева о „светом Хараламбију, драгом брату“ куге. Бог га је послао код куге са молбом да је примоли да не хара градом Котелом: „Доста је морила, морила, па још и убијала ове младе невесте и девојке гиздаве, а највише гараве чобане. Мајке им жалосно плачу и њихов жалосни јаук допире до неба.“ Али упркос молбама свеца, „његова драга сестрица“ куга остала је непоколебљива, па чак му је запретила да и њега може да убије.
--------
Свети Харалампије је заштитник многих насељених места у земљи (између којих је и Ириг, прим.). Дан на који се слави успомена на Светог Харалампија је у народу познат и као Чуминдан.

Познато је да светитељ ужива велико поштовање, на тај дан жене нису ништа радиле, али су зато припремале и делиле обредне погаче премазане медом – омиљеном храном куге. У неким местима се и данас на дан Светог Харалампија у цркви освештава мед којим се премаже погача коју деле за здравље, а комад ње се чува „за лек“.

Пчелари на тај дан такође односе мед у цркву како би га свештеник освештао, јер је свети Харалампије,такорећи, зимски заштитник пчелара (летњи је Свети Прокопије).

Превод с бугарског: Ајтјан Делихјусеинова