Православно - старокатолички Генерални викаријат Св. Метода је утемељен 13.08.2015. године, у Иригу (Србија), Декретом преузвишеног бискупа монс. др Леонарда Бега, као део Међународне уније народних Старокатоличких Цркава - Црквене провинције Светог Метода за подручје Европе.

Сходно проширењу Црквене управе на Русију, Летонију и Словенију, Унија Св. Метода је подељена на три аутономне и независне провинције. Овај Викаријат је одређен да припада црквеној Провинцији Светог Кристофора, којом приликом је бискуп Леонардо Бег понео титулу надбискупа.

Имајући у виду да постоји неколико старокатоличких цркава различитих исповедања, потребно је нагласити да Викаријат, као канонски део Уније Светог Кристофора, припада ортодоксној струју старокатолицизма, у Међународној унији народних старокатоличких Цркава, не дозвољавајући девијантне праксе које је увела Утрехтска унија старокатоличких цркава.

Радом Генералног Викаријата, у црквеном и канонском смислу, руководи Генерални викар, који има помоћника - водитеља канцеларије. Обојица су канонски подређена надбискупу - ординарију, који је у овом случају и утемељитељ Викаријата, монс. др Леонардо Бег. Ипак, одређене послове у Викаријату не могу обављати друга лица осим директно бискупа - ординарија, што је уређено посебним правилницима.

У формално-правном и законском смислу, Викаријатом руководи његов председник, који се у исто време повинује и одредбама канонског права при одлучивању. Председник је овлашћени заступник Викаријата пред органима Републике Србије и другим правним лицима.

Више о Викаријату и Међународној унији народних Старокатоличких Цркава можете пронаћи на званичном сајту Викаријата за Србију, http://www.generalni-vikarijat.eu